Ηλίας Παγανός
Ο Ηλίας Παγανός γεννήθηκε και διαμένει στην Καρδίτσα. Ασχολείται με το εμπόριο, την τηλεόραση (εργάζεται στην TRT ως εικονολήπτης,reporter), με την έρευνα και καταγραφή της τοπικής ιστορίας. Επίσης, ασχολείται με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο για πάνω από τέσσερες δεκαετίες βγάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες. Διαθέτει σπάνιο φωτογραφικό υλικό της τοπικής ιστορίας από το νομό της Καρδίτσας και τη Θεσσαλία, το οποίο έχει συγκεντρώσει μετά από πολύχρονη προσπάθεια . Έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς το 1998 στον Πανθεσσαλικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας παίρνει το Α' Βραβείο έγχρωμης φωτογραφίας, και στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας Λυκαία 2001 παίρνει το Β' Βραβείο, στη Θράκη στον πανθρακικο διαγωνισμό 2012 παίρνει το Α Βραβείο κλπ, ενώ, παράλληλα εκθέτει τις φωτογραφίες, του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης πολύ μεγάλη συλλογή φωτογραφιών λαογραφίας με εξειδίκευση στην Καραγκούνα και τους Καραγκούνηδες με πάνω από 50.000 φωτογραφίες από το 1880 έως σήμερα.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αθηνών, διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των Καραγκούνηδων στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα της Αθήνας, για τέσσερες μήνες (η έκθεση αυτή αγοράστηκε από το μουσείο λαϊκής τέχνης), έκθεση η οποία παρουσιάστηκε και σε Πάτρα, Βόλο ,Καρδίτσα και Τρίκαλα. Συμμετείχε στη δημιουργία 3 ταινιών 16 mm μικρού μήκους του Βασίλη Νάκου («Εγένετο φως», «Φωτογράφος», «Το πέταγμα του πελαργού») που έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. 'Έχει δημιουργήσει 3 δικές του ταινίες σε super 8 mm ( «Πώς έγινες νύφη, γιαγιά», «Θάλαμος ωδίνων», «SOS») και 4 ντοκιμαντέρ σε video, της περιοχής του νομού Καρδίτσας, δημιουργίες που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω της CIOFF. και UNESCO, στις οποίες είναι μέλος. Έχει φωτογραφίσει πολιτικές, καλλιτεχνικές και άλλες προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 'Έχει συνοδέψει επίσης πολλές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου, τις οποίες κάλυψε ειδησεογραφικά, φωτογραφικά και τηλεοπτικά. Το 1985 γράφει και εκδίδει τον πρώτο τουριστικό οδηγό της Καρδίτσας, το 1999 γράφει το βιβλίο, που εξέδωσε η ΛΕΦΚΚ, με την φωτογραφική ιστορία της Καρδίτσας και τον τίτλο «φωτογραφία και φωτογράφοι της Καρδίτσας 1884-1994».
Το 2002 γράφει και εκδίδει το βιβλίο «παυσίλυπο ένας αιώνας ζωής» ενώ το 2004 γράφει και εκδίδει το βιβλίο «Ο καλλιτέχνης Νικόλαος Πλαστήρας». Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια με θέμα την τοπική ιστορία και τη φωτογραφία. Συμμετείχε ως εισηγητής σε όλα τα συνεδρία της Καραγκούνικης Αμφικτυονίας. Είναι επίτιμος πρόεδρος της ΛΕ.Φ.Κ.Κ., (Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας) Πρόεδρος του φωτοκινηματογραφικού μουσείου Καρδίτσας, μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, της καραγκούνικης Αμφικτυονίας, της Φιλοτελικής Ένωσης, της Ένωσης Συλλεκτών Ελλάδας, της CIOFF της C.G.I.O. κ.α.
Από την αγάπη του για τον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1970 άρχισε να γυρίζει ερασιτεχνικές ταινίες στάνταρ 8μμ με μια ρωσική μηχανή. Μετέπειτα πήρε μια μηχανή σούπερ 8μμ την BAOYER, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα εξεσουάρ: αρχικά μια κολέζα και έπειτα μια μουβιόλα. Μηχανή προβολής είχε μια απλή βουβή έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε απέκτησε η ΛΕΦΚΚ μια σύγχρονη για εκείνη την εποχή μηχανή η οποία εξυπηρετούσε και όλα τα μέλη της, ενώ όλα τα μηχανήματα τα προμηθεύονταν από την Αθήνα.Οι αγαπημένοι του σκηνοθέτες είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Ντίνος Δημόπουλος.