Ιωάννης Λάππας
Ο Ιωάννης Λάππας γεννήθηκε το 1916 στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Το 1922 ακολούθησε τους γονείς του μαζί με την μικρότερη αδελφή του στον δρόμο του ξεριζωμού βρίσκοντας καταφύγιο στην προσφυγομάνα Καισαριανή. Εκεί έζησε η τετραμελής οικογένεια σε ένα δωμάτιο όπως και χιλιάδες άλλες προσφυγικές οικογένειες. Τελείωσε την μέση εκπαίδευση στο Ζ’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στο Παγκράτι και μετά πήγε στον πρώτο χρόνο της Νομικής αλλά δεν τελείωσε διότι τότε ήρθε ο πόλεμος. Προσλήφθηκε στους ΣΕΚ προπολεμικά. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό συμμετέχοντας στην άμυνα κατά των Ιταλών στο Αλβανικό μέτωπο όπου και παρασημοφορήθηκε επ’ ανδρεία. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο επανήλθε στην εργασία του στους ΣΕΚ. Είχε ξεκινήσει ως βοηθός σταθμάρχης και σταδιακά πέρασε όλους τους βαθμούς και μάλιστα κατ’ επιλογήν. Φθάνοντας τον βαθμό του σταθμάρχη Α’ και για να βοηθηθεί στην εξέλιξή του στην υπηρεσία παρακολούθησε μαθήματα στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και έλαβε δίπλωμα της Γαλλικής γλώσσας. Ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα ξένα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη μιά και η διεθνής τότε γλώσσα μεταξύ των σιδηροδρόμων ήταν τα γαλλικά. Έφτασε μέχρι τον βαθμό του Επιθεωρητού και συνταξιοδοτήθηκε ως Αρχιεπιθεωρητής.
Το 1954 παντρεύτηκε την Ελευθερία Γεωργίου, υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (γραμματεύς Δικαστηρίων) επίσης κόρη προσφύγων και επίσης Καισαριανιώτισα και απέκτησαν ένα παιδί, τον Νέστορα Λάππα.
Ήταν λάτρης της τεχνολογίας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένας πρώιμος «γκατζετάκιας». Δεκαετία ’50 αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή μάρκας Leitz με φυσούνα και έβγαζε πάντα φωτογραφίες όπου πήγαινε ταξίδι αλλά και στην Αθήνα. Αρχές δεκαετίας ’60 αγόρασε μια κινηματογραφική μηχανή λήψης Standard 8mm και με αυτή τράβηξε πολλά φιλμ από τα ταξίδια του. Είχε παράλληλα αγοράσει και μία μηχανή προβολής φιλμ μάρκας YASHICA 8P.
Απεβίωσε το 2002 στην Αθήνα πλήρης ημερών.
Οι ταινίες του δωρήθηκαν στους Ανώνυμους από τον γιο του, κ. Νέστορα Λάππα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.